Proje Koordinatörünün Mesajı

Dünya’da ve ülkemizde yaşlı nüfusu hızlı bir şekilde artmaktadır.  Ancak yaşlılık sadece bedensel ya da kronolojik olarak ele alınamaz. Dünya’ ya gelmek kadar doğal olan yaşlılık da bireyin yaşam döngüsünde önemli bir yere sahiptir.  Yaşlılık aynı zamanda fizyolojik, psikolojik, sosyal, ekonomik ve toplumsal yapıyı kapsayan bir olgudur.  Bu olgulardaki değişimler fiziksel kayıplara neden olabilmekte bu da kişide toplumsallaşma ve günlük aktivitelerini yerine getirmede aksamalara neden olabilmektedir.

Dünya’da ve Ülkemizde otuz yıl içerisinde yaşlı nüfusun iki kattan fazla artacağı öngörülmektedir. Bu artışla birlikte hareketsizliğe bağlı kardiyovasküler hastalık, diyabet gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar ve bilişsel ve mental sağlıkta karşılaşılan sağlık sorunlarında artış da öngörülebilir bir durumdur.

Antalya’da başlatılan ve şu anda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı himayelerinde devam eden “60+ Tazelenme Üniversitesi” isimli proje oldukça ilgi görmektedir. Bu proje yaşlanan bireye tekrar eğitim hakkı vererek toplumda var olmasıya devam etmesini sağlamaktadır. Bu girişim hem toplumsal yaşlanmaya verilen anlamlı bir yanıt hem de bilim camiasına bir çağrıdır. Gönüllülük ilkesiyle devam ettirilen bu projenin yaşlılara, uygulayıcı üniversitelere ve gönüllülere önemli katkıları bulunmaktadır. Ayrıca 60+ Tazelenme Üniversitesi ömür boyu öğrenen insanlar yaratarak yaşlılığın gülen yüzünü topluma gösteren ve yaşlıya saygı kavramına yeni bir boyut ekleyen çağdaş, demokratik ve insancıl bir projedir. Yaşlılara tazelenme için yeni bir fırsat vermektedir.

Üniversitemiz, toplumda yaşlılarla ilgili pek çok proje üretmekte ve hizmet vermeye devam etmektedir. Bu bağlamda yapılan çalışmalar Üniversitemizin öncelikli hedefi olan şehrimizle, bölgemizle ve yaşadığımız toplumla bütünleşmek ve topluma her anlamda hizmet etmek düşüncesini de pekiştirmektedir.

ALKÜ Tazelenme Üniversitesi'nin kampüsünde bir yandan teorik derslerle yaşam boyu öğrenmenin gerçekleşmesi sağlanırken öte yandan uygulamalı derslerle yaş almış öğrencilerin yeteneklerini keşfetmelerine olanak tanınacaktır. Kampüslerde öğrenim gören genç kuşakların Tazelenme Üniversitesi öğrencileriyle aynı ortamda buluşması, onların bilgi ve tecrübelerinden yararlanması, ayrıca Alanya da yaşayan yerleşik yabancılarla yapılması planlanan entegrasyon çalışmaları proje eğitim hedefleri arasında yer almaktadır.

Bilinmelidir ki yaş alma geçmişten geleceğe köprü oluşturan en değerli kaynaktır.

Doç.Dr.Özgür Nalbant